Przepis na placki z jabłkami – proste, szybkie i smaczne!
Był już przepis na placki z bananami, był przepis na pancakes. Teraz przyszedł czas na przepis na placki z jabłkami. Ale nie jest to taki standardowy przepis. Jak wiecie wszystkie przepisy, które pojawiają się na blogu łączy to, że są proste i szybkie w przygotowaniu a do tego są po prostu pyszne! A tutaj dodałam jeszcze swoją małą modyfikację, która naprawdę wiele zmienia. Zresztą przekonajcie się sami. Oto przed Wami przepis na placki z jabłkami – proste, szybkie i smaczne!
Przepis na placki z jabłkami – proste, szybkie i smaczne!
SKŁADNIKI (NA PORCJĘ DLA 2 OSÓB):
1 jabłko średniej wielkości,
1 jajko,
200 ml mleka,
150 g mąki (pszennej lub pełnoziarnistej),
16 g cukru wanilinowego,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżka słodkiego kakao,
1 łyżka cynamonu,
olej do smażenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Co to za modyfikacja? Już mówię. W pierwszej kolejności obieramy jabłko, usuwamy z niego gniazdo i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem wanilinowym, i odstawiamy je na chwilę na bok. Można także wykorzystać pozostałości jeśli zostało Wam nieco przyprawionych jabłek z wcześniejszego ryżu z jabłkami. Tak właśnie było w moim przypadku.
W międzyczasie do miski wsypujemy mąkę, kakao i sodę oczyszczoną a następnie dodajemy mleko, jajka i mieszamy wszystko na jednolitą masę. Do ciasta dodajemy starte jabłka z cukrem i cynamonem i mieszamy wszystko razem, tak żeby rozłożyły się w miarę równomiernie w cieście.
Następnie rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju i dużą łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej tworząc małe placuszki. Smażymy je na średnim ogniu do zarumienienia z każdej strony, et voilà! Danie gotowe. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Sprawdzą się na śniadanie, obiad (także do pracy, czy na wycieczkę) jak i kolację. Mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu. Smacznego!
PS. Przepis na wspomniane wcześniej placki z bananami znajdziecie TUTAJ, natomiast przepis na domowe pancakes TUTAJ.
2 thoughts on “Przepis na placki z jabłkami – proste, szybkie i smaczne!”
Rzeczywiście, wybornie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno ale chyba pełnię swego smaku oddają, kiedy spożywa się je świeżo usmażone. Dziękuję za podsunięcie pomysłu, co przygotować dziś na śniadanie:)
Obsługujemy pliki cookies. Jeśli uważasz, że to jest ok, po prostu kliknij "Akceptuj wszystko". Możesz też wybrać, jakie ciasteczka chcesz, klikając "Ustawienia".
Przeczytaj naszą politykę cookies
Rzeczywiście, wybornie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno ale chyba pełnię swego smaku oddają, kiedy spożywa się je świeżo usmażone. Dziękuję za podsunięcie pomysłu, co przygotować dziś na śniadanie:)
Ogromnie się cieszę, że Tobie zasmakowały. Nie ma sprawy, polecam się na przyszłość 🙂 Smacznego!!