Przepis na wegańskie pierogi z owocami

Przepis na wegańskie pierogi z owocami

Jak dotąd chyba żaden mój przepis nie był wegański. Nie będę ukrywać, lubię od czasu do czasu zjeść mięsko. O tyle o ile bez mięsa jakoś bym przeżyła, to z jajkami i nabiałem w życiu nie będę w stanie się pożegnać. Jednak biorąc pod uwagę Wasze preferencje, dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na tradycyjne polskie danie, w sam raz na upalne, jak i te chłodniejsze wiosenno-letnie dni, które jest: szybkie, proste i niezwykle smaczne. Będzie smakować nie tylko wegetarianom i weganom, ale także koneserom mięsa, którzy mają ochotę na odmianę. Zapraszam Was na nowy wpis z cyklu kulinarne inspiracje, czyli przepis na wegańskie pierogi z owocami!

Przepis na wegańskie pierogi z owocami

SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej,
  • 250 ml letniej wody,
  • szczypta soli,
  • ok. 200 g borówek amerykańskich lub innych owoców,
  • opcjonalnie: cukier do dosłodzenia.

sposób przygotowania:

Do miski z mąką i solą stopniowo dolewamy letniej wody, cały czas mieszając składniki ze sobą. Po ich wymieszaniu przez kilka minut wyrabiamy ciasto dłońmi. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką tak, aby przestało się kleić i zrobiło się dość elastyczne.

Odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego kulkę, rozwałkowujemy na płasko do grubości około 1-2 mm i wycinamy z niego kółeczka (najlepiej szklanką). Tak przygotowane kółeczka układamy na foremce do pierogów (lub na blacie) i wypełniamy ich środki owocami. Jeśli preferujecie słodkie smaki możecie je delikatnie dosłodzić szczyptą cukru.

Następnie składamy nasze kółeczka na pół i formujemy na kształt pieroga. Żeby brzegi dobrze się skleiły można docisnąć je widelcem lub wykorzystać do tego celu specjalny przyrząd.

Ulepione pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju (żeby się nie sklejały podczas gotowania) i gotujemy je ok 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wykładamy je na talerz i możemy zjeść je od razu w wersji bez dodatków, polać mleczkiem kokosowym lub lekko dosłodzić. W każdej wersji smakują świetnie.

Jeśli lubicie, tak jak ja, jeść nabiał to zachęcam Was do skorzystania z mojego przepisu na pierogi z serem. Koniecznie dajcie znać w komentarzach, czy lepicie sami pierogi, czy kupujecie gotowe w sklepie? Jestem ciekawa wyników tej mini ankiety.

Zobacz także



2 thoughts on “Przepis na wegańskie pierogi z owocami”

    • Akurat do pierogów nie potrzeba wielkiego talentu, wystarczą dwie sprawne ręce, ale rzeczywiście czasem może się nie chcieć. Wtedy najlepiej zrobić za jednym razem większą porcję i nadmiar zamrozić. W leniwy dzień wyjąć paczkę z zamrażarki 10 min i danie gotowe 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Scroll Up