Przepis na szybkie, miękkie i puszyste pierniczki

Przepis na szybkie, miękkie i puszyste pierniczki

Grudzień to taki magiczny czas w roku. Nie wiem jak Wam, ale mi z grudniem kojarzą się Święta, a jak Święta to też i pierniczki. To taki nieodłączny element Bożego Narodzenia. 2 lata temu już pojawił się na blogu przepis na pierniczki, ale na takie klasyczne, średnio twarde okazy. W tym roku postanowiłam zdradzić Wam przepis na szybkie, miękkie i puszyste pierniczki. Takie, które znikają w mgnieniu oka. Swoją puszystość zawdzięczają dodatkowi drożdży, ale spokojnie nie musicie przygotowywać wcześniej ciasta. Wyrośnie w piekarniku. Także jeśli macie tylko około 30 minutek, to koniecznie go wypróbujcie!

Przepis na szybkie, miękkie i puszyste pierniczki

SKŁADNIKI:

  • 1 paczka suchych drożdży (8 g),
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 50 g masła lub margaryny do pieczenia,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 jajko.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło z miodem, a w drugim podgrzewamy mleko (można też użyć mikrofali do tego celu). W tym samym czasie mieszamy w misce suche składniki, czyli cynamon, przyprawę do piernika, kakao, mąkę, drożdże i sodę. Następnie dodajemy jajko, wlewamy mieszaninę masła i miodu, a na sam koniec dolewamy ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto. Jeśli za bardzo się klei, to wystarczy podsypać je nieco większą ilością mąki. Po wyrobieniu ciasta partiami rozwałkowujemy je na stolnicy do grubości około 0,5 cm i wycinamy z niego dowolne kształty. Ja akurat wykorzystałam kształty reniferka, misia, domku, serduszka i gwiazdki, bo bardzo ładnie wyglądają po upieczeniu. No i oczywiście są w świątecznym klimacie.

Wycięte kształty wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ze względu na to, że dość mocno wyrastają warto zachować odstępy pomiędzy kolejnymi pierniczkami. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy na środkowym poziomie przez około 5-6 min, aż się zarumienią. Pierniczki są gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu.

Jeśli macie chęci i czas możecie też ozdobić je lukrem, ale to zawsze dodatkowe kalorie 😉

Smacznego!

A Wam z jakimi innymi potrawami kojarzą się Święta Bożego Narodzenia? Koniecznie dajcie znać w komentarzu!



2 thoughts on “Przepis na szybkie, miękkie i puszyste pierniczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *