Przepis na Szakszukę, czyli szybki obiad w 15 minut!

Przepis na Szakszukę, czyli szybki obiad w 15 minut!

Nie wiem jak u Was, ale w moim przypadku siedzenie w domu sprzyja eksperymentom w kuchni. Dla urozmaicenia sobie codzienności staram się przygotowywać różnorodne posiłki. Ostatnio zostało mi kilka pomidorów, które powoli zaczynały się psuć i jakoś nie bardzo wiedziałam jak je wykorzystać, aż wpadłam na pomysł zrobienia Szakszuki. Zawsze wydawało mi się, że jest to trudne i czasochłonne danie, ale nic bardziej mylnego! Do przygotowania pysznej Szakszuki wystarczą zasadniczo 2 składniki – pomidory i jajko. Reszta to dodatki, które na pewno macie w domu. Przygotowanie tego dania zajmie Wam maksymalnie 15 minut, a jest pyszne i zdrowe. To kto się skusi i wykorzysta przepis na Szakszukę?

Przepis na szakszukę, czyli szybki obiad w 15 minut!

SKŁADNIKI (porcja dla 1 bardzo głodnej osoby lub 2 mniej głodnych):

  • 4 pomidory (w wersji dla leniwych można zastąpić je 1 opakowaniem pomidorów w puszce),
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżka bazylii,
  • Szczypta soli i pieprzu,
  • 1 średniej wielkości ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 bułki lub 1 półbagietka,
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (jeśli używamy świeżych pomidorów),
  • opcjonalnie świeża bazylia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na rozgrzanej oliwie rumienimy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy je szczyptą soli, pieprzem, łyżką oregano i łyżką bazylii. Smażymy na dużym ogniu do momentu, aż z pomidorów zrobi się pulpa i wyparuje nadmiar wody. Do pulpy dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko razem.

UWAGA. Jeśli robicie Szakszukę w wersji dla leniwych, czyli przy użyciu pomidorów z puszki, to otrzymanie pulpy i odparowanie nadmiaru wody zajmie Wam mniej czasu, bo pomidory na starcie są już miękkie. Nie trzeba też wtedy zagęszczać ich koncentratem.

Następnie zmniejszamy ogień, wbijamy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem i gotujemy je pod pokrywką aż białko się zetnie. Et voila! Danie gotowe. Na koniec można dodać kilka listków świeżej bazylii.

Mała porada: Najwygodniej jeść Szakszukę z półmiska w towarzystwie bułki bądź bagietki.

Mam nadzieję, że polubicie się z tym kryzysowym daniem tak samo jak ja. Wbrew pozorom Szakszuka może też służyć za pożywne śniadanie, chociaż ja wolę jeść ją raczej w porze obiadowej. Smacznego!



2 thoughts on “Przepis na Szakszukę, czyli szybki obiad w 15 minut!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *