Przepis na sałatkę z kurczakiem i grzankami Zero Waste w 15 min

Przepis na sałatkę z kurczakiem i grzankami Zero Waste w 15 min

Czasem jest tak, że gdy człowiek wraca do domu to nie dość, że jest zmęczony i wilczo głodny to jeszcze na dodatek nie ma nic przygotowanego. W takiej sytuacji wizja gotowania obiadu w dłużej niż pół godziny może doprowadzić do skrajnych stanów załamania nerwowego. Na takie trudne momenty przydają się przepisy na szybkie i smaczne dania. Takie jak ten właśnie. Oprócz tego, że jest szybki, pyszny i zdrowy to w dodatku jest zero waste. W jaki sposób? Zaraz się przekonacie! Przed Wami przepis na sałatkę z kurczakiem i grzankami Zero Waste w 15 min. UWAGA można przygotować ją w wersji wegetariańskiej. Szczegóły znajdziecie poniżej!

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KURCZAKIEM I GRZANKAMI ZERO WASTE W 15 MIN – KUCHENNE INSPIRACJE

Pomysł na ten przepis, a właściwie ten przepis zrodził się z potrzeby wykorzystania kilku produktów, którym kończyła się data przydatności. Nie lubię marnować jedzenia. W końcu to też pieniądze. Musiałam tylko wymyśleć jak je ze sobą połączyć. Takim oto sposobem powstał przepis na sałatkę z kurczakiem i grzankami zero waste.

Składniki:

  • paczka rukoli,
  • 1 pomidor lub kilka małych pomidorków koktajlowych,
  • nieduża pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej można go pominąć lub zastąpić tofu),
  • grzanki,
  • 1 kulka mozzarelli lub 1 opakowanie mini mozzarelli,
  • przyprawy: sól, pieprz i czosnek,
  • majonez,
  • ketchup.

Sposób przygotowania:

Przepis na gRZANKI ZERO WASTE:

Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej łyżkę masła. Starsze pieczywo (bułki, bagietki lub chleb) – wyschnięte, ale bez pleśni (!) kroimy w kosteczkę. Pokrojone wrzucamy na patelnię i smażymy aż do zarumienienia. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia. Niewykorzystane do sałatki grzanki można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni i wykorzystać je do następnej sałatki.

Dzięki temu zabiegowi zamiast wyrzucić przedłużacie datę przydatności tego pieczywa i możecie w nowej formie wykorzystać je do dania. Prawdziwe Zero Waste nie wymagające żadnych poświęceń!


Do miski wrzucamy umytą rukolę, pokrojone w kosteczkę pomidory (lub połówki pomidorków koktajlowych) i pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Mięso z kurczaka, bądź też tofu w zależności od preferencji, kroimy w mniejsze kawałki, doprawiamy i smażymy na patelni, po czym dorzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Dodajemy trochę majonezu i ketchupu i mieszamy wszystko razem. Na sam koniec dosypujemy do sałatki grzanki. I gotowe!

Niby prosty przepis, ale jaki pyszny! Naprawdę palce lizać. Koniecznie spróbujcie sami.

PRO TIP: Żeby było szybciej można jednocześnie na dwóch osobnych patelniach smażyć kurczaka i grzanki.

Mam nadzieję, że sałatka z przepisu zasmakuje Wam tak samo jak mi i będzie ratować Was z opresji, gdy nie macie czasu i pomysłu na coś na ząb. Tak jak poprzednio miałam dla Was wiele przepisów na słodkości tak teraz mam ich całkiem sporo na bardziej wytrwane dania. Gdzieś musi być ten złoty środek. Żeby było łatwiej Wam znaleźć stworzyłam specjalnie osobne kategorie – ŚNIADANIA, OBIADY i DESERY, gdzie szybciej znajdziecie przepisy w zależności od tego, co akurat potrzebujecie.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *