Przepis na sałatkę cezar z domowym sosem czosnkowym

Po przepisach na śniadaniowe placuszki bananowe i szybki deser z płatków owsianych przyszedł czas na coś w wersji na słono. Od początku roku zagłębiłam się w temat przygotowywania tzw. lunchbox’ów, czyli pudełek z obiadami do pracy, bądź na uczelnię. Wielu z nas na dietę pudełkową nie stać, ale nic nie szkodzi, skoro można przygotować sobie taką niższym kosztem w domu. Jedną opcją będzie gotowanie na dwa dni i zabieranie „resztek” na drugi dzień ze sobą w pojemniku. Jednak nie każdy lubi jeść dwa razy pod rząd to samo. Alternatywą są zatem przepisy na szybkie dania możliwe do przygotowania w małych porcjach – tak dosłownie na raz. Takim właśnie jest przepis na sałatkę cezar z domowym sosem czosnkowym. Gotowy w ekspresowym tempie, a do tego pyszny, zdrowy i pożywny! Kto się skusi?
Przepis na sałatkę cezar z domowym sosem czosnkowym
SKŁADNIKI:
- mieszanka sałat (100 g),
- 1 pierś z kurczaka,
- garść grzanek,
- ok. 50-100 g bekonu (opcjonalnie),
- ok. 150 g pomidorków koktajlowych lub truskawkowych,
- tarty parmezan (nie jest to element konieczny, ale warto go dodać),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: pieprz, sól, suszony koperek, czosnek granulowany i przyprawa do kurczaka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierś z kurczaka przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Tak przygotowaną pierś pieczemy w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej w 180°C przez około 15 minut.
W międzyczasie pokrojoną sałatę bądź mieszankę sałat przekładamy do większej miski a na patelni bez dodatku tłuszczu smażymy bekon pokrojony najlepiej w cienkie paseczki. Pomidorki kroimy na pół i razem z grzankami dodajemy do sałaty. Przepis na domowe grzanki znajdziecie TUTAJ. Możecie alternatywnie wykorzystać też takie gotowe do spożycia dostępne w sklepach.
Na patelni bez dodatku tłuszczu smażymy bekon pokrojony w paski lub kosteczkę. Upieczonego kurczaka kroimy na niezbyt grube plastry i wraz z usmażonym bekonem dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
Domowy sos czosnkowy:
W małej miseczce łączymy jogurt naturalny z majonezem. Następnie przyprawiamy je pieprzem, solą, czosnkiem granulowanym i suszonym koperkiem. Mieszamy wszystko aż do połączenia i gotowe!
Teraz wystarczy tuż przed podaniem polać naszą sałatkę domowym sosem czosnkowym oraz posypać wierzch tartym parmezanem i można już zabrać się do jedzenia. Smacznego!
Mam nadzieję, że sałatka cezar z domowej roboty sosem czosnkowym z mojego przepisu zasmakuje Wam tak samo jak mi zasmakowała. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych sałatek. A która z sałatek jest Waszym zdecydowanym faworytem?