Przepis na pyszny rozgrzewający krem z warzyw – gotowy w 30 minut

Przepis na pyszny rozgrzewający krem z warzyw – gotowy w 30 minut

Zasada im mniej, tym więcej ma zastosowanie nie tylko w przypadku codziennych stylizacji, czy dekoracji wnętrz, ale także w kwestiach kulinarnych. Od lat dzielę się z Wami przepisami na ekspresowe i niezwykle proste w przygotowaniu dania, zarówno na śniadanie, obiad i kolację, ale też na deser. Przepisami w wersji dla zabieganych i tych, co po prostu nie lubią za długo stać przy garach. Nie myślcie sobie jednak, że przepisy wrzucam tutaj od niechcenia, bo sama korzystam z nich na co dzień. Fajnie mieć taką własną książkę kucharską dostępną z każdego miejsca na świecie. Ta zupa w zasadzie robi się sama i to bez magicznego garnka za kilka tysięcy. Do udoskonalenia tego przepisu potrzebowałam kilku prób i w końcu udało mi się uzyskać idealną konsystencję. Dlatego mogę już z czystym sercem podrzucić Wam mój przepis na pyszny rozgrzewający krem z warzyw – gotowy w 30 minut, który sprawdzi się idealnie na chłodne jesienne i zimowe dni.

Przepis na pyszny rozgrzewający krem z warzyw – gotowy w 30 minut

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 450 g mrożonej włoszczyzny w paskach (1 opakowanie),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 kostka rosołowa (polecam z Auchana wersję bez oleju palmowego, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników),
  • 1 l wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: pieprz mielony, papryka słodka, bazylia,,
  • opcjonalnie: garść grzanek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W czajniku wstawiamy 1l wody do zagotowania. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kosteczkę. Im mniejsze, tym szybciej się ugotują. Do garnka wrzucamy ziemniaki, obrany ząbek czosnku (w całości), liście laurowe, bazylię, kostkę rosołową i szczyptę pieprzu a następnie zalewamy wszystko 1l wrzątku z czajnika. Alternatywnie możecie zagotować wodę od razu w garnku.

Garnek wstawiamy na średniej wielkości ogień i mieszamy do rozpuszczenia się kostki rosołowej. Gdy kostka rosołowa się rozpuści dodajemy mrożone paski włoszczyzny. Gotujemy wszystko na średnim ogniu przez około 20 min. Macie dzięki temu czas na ogarnięcie czegoś innego w domu lub po prostu na chwilę odpoczynku.

Przepis na pyszny rozgrzewający krem z warzyw - gotowy w 30 minut

Gdy warzywa zmiękną zdejmujemy garnek z ognia i wyjmujemy liście laurowe. Następnie odlewamy około 300 ml bulionu z garnka do osobnego naczynia. Do ugotowanych warzyw dodajemy pół słoiczka koncentratu pomidorowego, mieszamy wszystko łyżką, po czym miksujemy naszą zupę na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można lekko rozcieńczyć ją pozostałym bulionem.

Na sam koniec doprawiamy naszą zupę krem wedle uznania słodką papryką, bazylią, pieprzem lub też innymi przyprawami wedle uznania. Do zupy możecie dodać także grzanki, choć nie jest to konieczne, bo zupa sama w sobie jest całkiem sycąca. Mam nadzieję, że polubicie się z tym przepisem tak jak ja. Smacznego!

PS. Bulion, który Wam został możecie albo wypić od razu albo zamrozić w pojemniku na kostki lodu lub też wykorzystać do innej potrawy w najbliższych 2 dniach.

Więcej przepisów na szybkie, pyszne i banalnie proste dania znajdziecie w zakładce KUCHENNE INSPIRACJE.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *