Przepis na prosty, szybki i pyszny krem z kalafiora

Przepis na prosty, szybki i pyszny krem z kalafiora

To jeden z tych przepisów, który wyszedł mi metodą prób i błędów. Dopiero za którymś podejściem doszłam do proporcji idealnych, które sprawiły, że ten krem z kalafiora znika z talerza w ekspresowym tempie. Na szczęście jego przygotowanie nie zajmuje wielu godzin, więc w razie potrzeby można dorobić następny garnek. Nada się idealnie do zabrania do pracy. Nasyci w upalny jak i zimowy dzień. Poznajcie mój przepis na prosty, szybki i pyszny krem z kalafiora. Jestem pewna, że jak już raz spróbujecie, to na stałe zagości w Waszym jadłospisie!

Przepis na prosty, szybki i pyszny krem z kalafiora

SKŁADNIKI (NA 2-3 PORCJE):

  • 500 g ziemniaków,
  • 450 g kalafiora mrożonego lub świeżego,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 g masła,
  • 10 ml oleju,
  • 100 ml tłustej śmietanki 30% lub 36%,
  • 750 ml bulionu,
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, przyprawa do kurczaka złocista, przyprawa do kurczaka po staropolsku, przyprawa do ziemniaków, koperek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zagotowujemy 750 ml wody. Można w małym garnku lub w czajniku. Do zagotowanej wody dodajemy kostkę rosołową i mieszamy do jej rozpuszczenia. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w paski. Nie muszą być idealnie ani bardzo drobno pokrojone, bo na końcu i tak wszystko zostanie zmiksowane. W garnku rozgrzewamy olej z odrobiną masła. Gdy masło się rozpuści wrzucamy cebulę i czosnek, i podsmażamy aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dorzucamy ziemniaki, różyczki kalafiora i zalewamy wszystko bulionem. Przyprawy możecie dodać od razu lub tuż przed blendowaniem.

Przepis na prosty, szybki i pyszny krem z kalafiora

Gotujemy pod przykrywką, na średniej mocy palnika  naszą zupę, aż do momentu kiedy kalafior i ziemniaki zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy jeśli wcześniej nie zostały dodane i miksujemy blenderem na gładką masę. Na sam koniec dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko razem. I gotowe! Krem można podawać z grzankami, chlebem, pieczywem chrupkim, bądź paluchami grissini, zależnie od Waszych preferencji i tego co macie akurat pod ręką.

Po więcej przepisów na szybkie, proste i przede wszystkim pyszne dania zajrzyjcie do kategorii KUCHENNE INSPIRACJE. Znajdziecie w niej pomysły zarówno na śniadania, obiady jak i kolacje.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *