Przepis na proste ciasto marchewkowe – fit deser w 30 min

Przepis na proste ciasto marchewkowe – fit deser w 30 min

Dawno już na blogu nie pojawiały się żadne przepisy, a szczególnie nie takie na fit desery. Wiadomo nie każdy może sobie pozwolić na chwilę zapomnienia przy pysznych tradycyjnych ciastach, które niestety bywają bombami kalorycznymi. Ten przepis sprawdzi się zarówno dla osób na diecie, jak i dla fanów zdrowego odżywiania i oczywiście samego ciasta marchewkowego. 

Jest niesamowicie prosty, z jego wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący. Czas samego przygotowania nie przekracza 30 min, a możemy sobie zafundować chwilę przyjemności bez wyrzutów sumienia. Zapraszam zatem na przepis na proste ciasto marchewkowe, czyli fit deser w 30 min!

PS. Jest to fajny sposób na przemycenie dzieciom porcji warzyw, bo ciasto smakuje bardziej jak piernik. Sama marchewka jest ledwo wyczuwalna.

Przepis na proste ciasto marchewkowe – fit deser w 30 min

Składniki:

  • 200 g mąki (zwykłej lub pełnoziarnistej),
  • 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 100 – 160 g cukru pudru lub drobnoziarnistego cukru trzcinowego, w zależności od tego jak słodkie ciasto ma być,
  • 1 saszetka cukru waniliowego,
  • 2 duże lub 3 średniej wielkości marchewki,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • garść orzechów (włoskich, nerkowca, brazylijskich, czy migdałów – tutaj pełna dowolność),
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera mniej więcej do podwojenia ich objętości. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i kontynuujemy ubijanie aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Po jej uzyskaniu stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając ciasto na najwyższych obrotach. 

Gdy masa będzie już jednolita dodajemy pozostałe składniki, czyli posiekane orzechy, mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól i na sam koniec startą marchewkę. Uwaga – Ścieramy marchewkę na najmniejszych oczkach tarki, żeby kawałki nie były za duże. 

Okrągłą lub kwadratową blachę do ciast o średnicy (szerokości) około 20-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku do 160°C przez około 40 min. Do tak zwanego suchego patyczka.

przepis na proste ciasto marchewkowe

Gotowe ciasto można udekorować lukrem, czy cukrem pudrem. Chociaż nie ma takiej potrzeby. I bez tego jest pyszne!

To kto od dzisiaj staje się fanem marchewkowego ciasta? 😉



10 thoughts on “Przepis na proste ciasto marchewkowe – fit deser w 30 min”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *