Przepis na pierogi z serem – szybkie, pyszne i proste w wykonaniu!

Przepis na pierogi z serem – szybkie, pyszne i proste w wykonaniu!

Niemal każdy uwielbia pierogi. Ilu kucharzy tyle przepisów i wariacji na ich temat. Można powiedzieć, że to nasza duma narodowa. Większość osób uważa jednak, że ulepienie pierogów wymaga specjalnych zdolności, które posiadają jedynie nasze kochane babcie, że robi się je długo i ogólnie rzecz biorąc ciężko je wykonać. Nic bardziej mylnego! Okres świąteczny to idealny czas na naukę lepienia pierogów. Możesz zrobić je samemu lub zaangażuj rodzinę bądź znajomych. To świetna frajda! Nie potrzebujesz wielu składników. Zrobisz je w zaledwie 30 min (wraz z gotowaniem)! Nadmiar można zamrozić lub włożyć do lodówki i później odsmażyć. To do dzieła!

 

Przepis na pierogi z serem


SKŁADNIKI (na ok. 20 pierogów):

 

CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 ml gorącej wody
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 200 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego jednokrotnie
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 laski wanilii lub ½ opakowania cukru waniliowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

W większości przepisów specjaliści radzą, aby wyrabiać ciasto bezpośrednio na stolnicy, niestety stolnicy nie posiadam, więc najpierw wymieszałam mąkę, wodę i sól w misce. Następnie przełożyłam ciasto na obsypaną mąką deskę i wyrabiałam – czyli ugniatałam w każdą możliwą stronę, cały czas podsypując mąką, aż ciasto przestało się kleić i stało się elastyczne. Tak przygotowane ciasto podzieliłam na części (wszystko nie zmieściłoby mi się na mojej biednej desce do krojenia) i partiami rozwałkowałam aż do otrzymania cienkiego ciasta (ok. 1 mm). Następnie używając szklanki, wycięłam kółeczka.

 

 

PRZYGOTOWANIE FARSZU

 

Do miski wrzuciłam twaróg, żółtko i cukier waniliowy a następnie wymieszałam je ze sobą dokładnie do uzyskania względnie jednolitej masy.

LEPIENIE PIEROGÓW – To proste!

 

Do lepienia pierogów możemy użyć specjalnych przyrządów, jednak równie dobrze sprawdzą się tradycyjne metody. Kółeczko z ciasta lekko naciągnęłam w każdą stronę. Małą łyżeczką mniej więcej na środek nałożyłam farsz, a następnie złożyłam ciasto na pół i zlepiłam brzegi, na końcu przyciskając widelcem.

 

 

Tak przygotowane pierogi wrzuciłam do gotującej się, lekko osolonej wody.

 

pierogi z serem

 

Gotowałam na małym ogniu, kilka minut aż do wypłynięcia pierogów na powierzchnię. I tak oto wyszły moje pierogi:

 

przepis na pierogi z serem

 

I co? Było tak trudno?? 🙂 Życzę Wam smacznego i czekam na recenzje jak Wasze pierogi się udały (i czy smakowały) 🙂

Zobacz także



32 thoughts on “Przepis na pierogi z serem – szybkie, pyszne i proste w wykonaniu!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Scroll Up