Przepis na pierogi z serem – szybkie, pyszne i proste w wykonaniu!

Niemal każdy uwielbia pierogi. Ilu kucharzy tyle przepisów i wariacji na ich temat. Można powiedzieć, że to nasza duma narodowa. Większość osób uważa jednak, że ulepienie pierogów wymaga specjalnych zdolności, które posiadają jedynie nasze kochane babcie, że robi się je długo i ogólnie rzecz biorąc ciężko je wykonać. Nic bardziej mylnego! Okres świąteczny to idealny czas na naukę lepienia pierogów. Możesz zrobić je samemu lub zaangażuj rodzinę bądź znajomych. To świetna frajda! Nie potrzebujesz wielu składników. Zrobisz je w zaledwie 30 min (wraz z gotowaniem)! Nadmiar można zamrozić lub włożyć do lodówki i później odsmażyć. To do dzieła!
Przepis na pierogi z serem
SKŁADNIKI (na ok. 20 pierogów):
CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 125 ml gorącej wody
- szczypta soli
FARSZ:
- 200 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego jednokrotnie
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 laski wanilii lub ½ opakowania cukru waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W większości przepisów specjaliści radzą, aby wyrabiać ciasto bezpośrednio na stolnicy, niestety stolnicy nie posiadam, więc najpierw wymieszałam mąkę, wodę i sól w misce. Następnie przełożyłam ciasto na obsypaną mąką deskę i wyrabiałam – czyli ugniatałam w każdą możliwą stronę, cały czas podsypując mąką, aż ciasto przestało się kleić i stało się elastyczne. Tak przygotowane ciasto podzieliłam na części (wszystko nie zmieściłoby mi się na mojej biednej desce do krojenia) i partiami rozwałkowałam aż do otrzymania cienkiego ciasta (ok. 1 mm). Następnie używając szklanki, wycięłam kółeczka.

PRZYGOTOWANIE FARSZU
Do miski wrzuciłam twaróg, żółtko i cukier waniliowy a następnie wymieszałam je ze sobą dokładnie do uzyskania względnie jednolitej masy.
LEPIENIE PIEROGÓW – To proste!
Do lepienia pierogów możemy użyć specjalnych przyrządów, jednak równie dobrze sprawdzą się tradycyjne metody. Kółeczko z ciasta lekko naciągnęłam w każdą stronę. Małą łyżeczką mniej więcej na środek nałożyłam farsz, a następnie złożyłam ciasto na pół i zlepiłam brzegi, na końcu przyciskając widelcem.

Tak przygotowane pierogi wrzuciłam do gotującej się, lekko osolonej wody.

Gotowałam na małym ogniu, kilka minut aż do wypłynięcia pierogów na powierzchnię. I tak oto wyszły moje pierogi:

I co? Było tak trudno?? 🙂 Życzę Wam smacznego i czekam na recenzje jak Wasze pierogi się udały (i czy smakowały) 🙂



Pierogów na słodko z takim farszem jeszcze nie jadłam. Taki farsz kiedyś robiliśmy często, ale do naleśników.
Zachęcam, są naprawdę pyszne! 😀
Jak to fajnie mieć świadomość, że nie tylko ja tak lubię pierogi:) Jedynie co to do farszu dodaję koperek. Pozdrawiam
To popisowe danie mojej teściowej 🙂 U nas ruskie pierogi były jedzone na Wigilię 🙂
Z pewnością były pyszne! 😀
Uwielbiam pierogi w każdej postaci:) Na słodko mmm pycha. No nie…skusiłaś mnie:) Już wiem co będę robiłą na weekend:)
Pycha! Uwielbiam pierogi,ale lepienie już trochę mniej. 😉 Koniecznie wypróbuje przepis i dam znać czy mi wyszło.
Czekam na recenzję 🙂
O ile słodkie uwielbiam tak pierogi chyba jednak wolę w tradycyjnej formie. Jednak z pewnością są przepyszne! 🙂
Uwielbiam pierogi! Ostatnio przeszukiwałam internet by znaleźć idealny przepis. Szkoda, że tak późno trafiłam na Twoją stronę … Zapisuje ją w ulubionych 😉 Następnym razem na pewno skorzystam z Twojego przepisu
Zapraszam serdecznie. Cieszę się, że przepis się spodobał 😀
Chętnie wypróbuję ten przepis na ciasto bez jajek.
Bardzo się cieszę 😀
Na razie robiłam tylko makaron ramen bez jaj i nawet się udało!
Pierogi też wychodzą świetnie bez dodatku jajek 🙂
Robiłam już niemal identyczne pierogi z serem na słodko. Muszę powtórzyć, bo uwielbiam ? tylko dla mnie to jednak czasochłonne zajęcie, szczególnie przy ruskich, bo zawsze pierogów wychodzi mi powyżej 30-40, a farsz do nich wymaga więcej roboty. No i do tego dzieci… Wczoraj z resztek zrobiłam raptem 20 pierogów ruskich i to na raty przez córki… ?
Mniam! A jeszcze lepiej, gdy ktoś je przygotuje dla mnie 😉
Pierogi robię dość często bo wszyscy je uwielbiamy 🙂
To ja należę do tych osób, ktróe nie wierzą że to się da samemu zrobić i walkowerem się poddaje 😀
Nie można się tak od razu poddawać. Zachęcam do wypróbowania przepisu, naprawdę warto! 😀
Bardzo lubię pierogi z serem. Często robiłam je w Arabii Saudyjskiej – to była jedna z tych potraw, którą zajadali się wszyscy niezależnie od kraju pochodzenia.
Uwielbiam pierogi ale zdecydowanie najchętniej jak zrobi mama. Jakoś nie mogę się nigdy zdecydować na upaprania całej kuchni 😉
Osobiście jestem fanką pierogów ze szpinakiem 😉 Może nie będzie to na temat pierogów, ale bardzo przypadł mi do gustu Twój minimalistyczny styl bloga! Dzięki temu człowiek skupia się na tym, na czym naprawdę powinien się skupić.
Dziękuję 🙂 Jest mi bardzo miło, gdyż właśnie taki efekt chciałam osiągnąć 😀
Wszystkie produkty już czekają, w niedzielę rano będziemy lepić pierogi. 🙂
Jutro zamierzam robić pierogi i szukałam łatwego przepisu 🙂 Ten jest banalny, a pierogi kuszą!
Jejku! Wyglądają przepysznie! Osobiście jestem wielką fanką pierogów, w każdej postaci. Chętnie wypróbuję przepis na Twoje pierogi 🙂
Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam pierogi – ostatnio nalepiłam ich całe stosy i zamroziłam 🙂
Ja ubolewam nad brakiem zamrażarki. Tak to bym już miała wigilię prawie gotową :p
Mniam, muszę wypróbować ten przepis :)))
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierogi, ale jak byłam młodsza to nie przepadałam 😀 Głupiutka byłam. Twoje prezentują się obłędnie <3
Dziękuję 🙂 Ja jak byłam mała to nie lubiłam sałaty i dorsza jednak ostatnio się z nimi polubiłam. Nasze preferencje zmieniają się z wiekiem 🙂