Przepis na pierniczki gotowe od zaraz!

Przepis na pierniczki gotowe od zaraz!

Przepis na świąteczne pierniczki – proste, szybkie i niezwykle smaczne!

Święta już tuż tuż, a wy nie zrobiliście jeszcze pierniczków?  Przecież powinny odleżeć swoje, zanim będą jadalne! Uwierzcie mi, to żaden problem. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na świąteczne pierniczki. Długo szukałam idealnego przepisu, przetestowałam ich naprawdę wiele, aż znalazłam ten jeden idealny.

Pierniczki z tego przepisu są:

  • Szybkie w przygotowaniu (ok. 30 min wraz z pieczeniem).
  • Proste do wykonania, z tym przepisem poradzi sobie nawet dziecko.
  • Niezwykle smaczne.
  • Ilość dodanego cukru, a także rodzaj można modyfikować.
  • Nie trzeba czekać aż ciasto dojrzeje, ani aż zmięknie.

Są gotowe na już, od zaraz bez czekania!

Brzmi jak coś niemożliwego? A jednak! To przepis na idealne minimalistyczne świąteczne pierniczki. Spróbujcie sami!

Przepis na pierniczki


SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej + 100 g mąki pełnoziarnistej żytniej lub 400 g mąki pszennej,
  • 130 g cukru pudru,
  • 100 g miodu,
  • 100 g masła (kokosowe też się nada!),
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżka przypraw do piernika lub cynamonu,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • Opcjonalnie możecie dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, jeśli lubicie puszyste pierniczki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostudzenia.

Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Można wymieszać je łyżką, mikserem lub ręcznie, jak Wam wygodniej.

Tak przygotowane ciasto wykładamy partiami na stolnicę (lub deskę do krojenia) posypaną mąką i zagniatamy.

Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy dowolne kształty.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 8-10 min. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia.

Można je w takiej podstawowej formie zostawić lub udekorować na przykład lukrem.

Lukier


SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka (250 ml) cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki wrzątku lub soku z cytryny

Do cukru pudru wlewamy sok z cytryny lub wrzątek i ucieramy łyżeczką na jednolitą masę. Dekorujemy już ostudzone pierniczki, w innym przypadku lukier wsiąknie w ciastka.

 

A Wy kiedy pieczecie pierniczki?

Mam nadzieję, że pierniczki z mojego przepisu będą dla Was tak samo smaczne jak dla mnie. Czekam na Wasze zdjęcia. Możecie się nimi pochwalić na Instagramie lub Facebooku z hasztagiem #pierniczkiminimalisticgirl. Będzie mi niezmiernie miło!

Jeśli się Wam spodobał, to udostępnijcie go dalej!

Zobacz także



19 thoughts on “Przepis na pierniczki gotowe od zaraz!”

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoją opinią i przemyśleniami po przeczytaniu tego wpisu :)


Scroll Up