Przepis na pain perdu, czyli szybkie francuskie śniadanie w 10 minut!

Przepis na pain perdu, czyli szybkie francuskie śniadanie w 10 minut!

Jak pewnie część z Was wie od kilku miesięcy mieszkam we Francji. Nie da się ukryć, że tutejsza kultura jest nieco inna niż nasza, szczególnie w kwestii upodobań kulinarnych. Tak, Francuzi naprawdę jedzą żaby i ślimaki, także te złapane w ogrodzie. To nie jest żart. Oprócz tego śniadania, w przeciwieństwie do nas, jedzą raczej na słodko. Chociaż nie jestem wielką fanką słodkich śniadań to jedno z ich śniadaniowych dań szczególnie przypadło mi do gustu. Stąd też postanowiłam się z Wami nim podzielić. Oto przed z Wami niezwykle prosty przepis na pain perdu, czyli szybkie francuskie śniadanie w 10 minut. Prosto z Francji. Może i Wam zasmakuje?

Przepis na pain perdu, czyli szybkie francuskie śniadanie w 10 minut!

Pain perdu jest w zasadzie u nas znane bardziej pod nazwą tost francuski. Robiony jest tradycyjnie z jednodniowej bagietki, ponieważ bardzo szybko twardnieją i najsmaczniejsze są świeże, do kilku godzin po kupieniu. Żeby ich nie wyrzucać w tradycyjnym francuskim domu robi się z nich tosty z rana. Podobno niektórzy francuzi są w stanie zjeść tosty z całej bagietki samodzielnie. Ja niestety aż tyle na śniadanie nie zmieszczę, więc połowa bagietki mi w zupełności wystarcza. Oczywiście jeśli nie macie pod ręką bagietki możecie użyć także zwykłego chleba tostowego bądź oliwskiego.

składniki (porcja na 2 osoby):

  • 1 jajko,
  • 50 ml mleka,
  • 1 bagietka (najlepiej z dnia poprzedniego),
  • 2 łyżki cukru,
  • odrobina masła do smażenia.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy patelnię. W międzyczasie do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko oraz cukier i mieszamy wszystko razem. Bagietkę kroimy na małe kawałki, każdy namaczamy dokładnie w powstałej mieszaninie i smażymy na rozgrzanym maśle aż do zarumienienia z każdej strony. Najlepiej zjeść je na ciepło posypane cukrem pudrem bądź posmarowane dżemem, czy Nutellą.

Podany tutaj przepis jest najbardziej tradycyjną wersją pain perdu. Jeśli macie ochotę bardziej poeksperymentować można także do mieszaniny jajka z cukrem i mlekiem dodać cynamon, wanilię i/lub kardamon.

Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowały francuskie pain perdu i czy chcielibyście więcej francuskich przepisów tutaj na blogu?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *