Przepis na lekki sernik cytrynowy na kruchym, owsianym spodzie

Przepis na lekki sernik cytrynowy na kruchym, owsianym spodzie

Jako, że sernik jest moim absolutnie najukochańszym ciastem, to dzisiaj przychodzę do Was z moim sekretnym przepisem na przepyszny i puszysty sernik cytrynowy. Przygotowanie go zajmie Wam niestety więcej niż tradycyjne 30 min, ale uwierzcie mi, że warto dłużej na niego poczekać. Z doświadczenia wiem, że w tajemniczych okolicznościach znika w ciągu jednego dnia 🙂 To co, podejmujecie wyzwanie?

Przepis na lekki sernik cytrynowy

Składniki:

KRUCHE CIASTO:  możecie przygotować je na podstawie przepisu na Crumble, kupić gotowe w sklepie, wykorzystać pokruszone herbatniki zalane masłem lub tak jak ja wykorzystać płatki owsiane.

  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 150 g masła lub margaryny,
  • 50 g mąki,
  • 50 g cukru pudru.

MASA SERNIKOWA:

  • 1 kg twarogu drobno zmielonego,
  • 100 ml śmietanki 30% lub 32%,
  • 4 jajka,
  • 250-350 g cukru pudru (w zależności od tego jak słodki ma on być),
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 torebka cukru wanilinowego (8 g) lub 1 laska wanilii,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

 

W mikserze/ blenderze rozdrabniamy płatki owsiane, następnie dodajemy do nich roztopione masło, dosypujemy mąkę, cukier puder i mieszamy je razem na jednolitą masę.

 

 

Na spód dużej blachy lub tortownicy wykładamy kruche ciasto i ugniatamy je, żeby nie było żadnych przerw. Wkładamy je na ok 5-8 min na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Po tym czasie wyjmujemy go i pozostawiamy do ostudzenia.

 

 

W międzyczasie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie twaróg łączymy ze śmietaną i mąką, dodajemy do niego utarte jajka z cukrem i mieszamy. Gdy składniki już się połączą, powoli po jednej łyżce dodajemy ubite białka, cały czas mieszając masę. Na koniec na drobnej tarce ścieramy skórkę z cytryny i dodajemy ją do ciasta. Tak przygotowaną masę serową przelewamy do blachy (tortownicy) z podpieczonym wcześniej kruchym ciastem i wstawiamy ją na środkowy poziom nagrzanego piekarnika do 180°C. Ciasto pieczemy ok 30-40 min, do momentu, aż w środku masa z płynnej przejdzie w piankę i pozostawiamy je do ostygnięcia. Przed podaniem najlepiej jest je lekko schłodzić.

 

Życzę Wam smacznego! Mam nadzieję, że nie było tak trudno 😀 Koniecznie dajcie znać jak się Wam udał i przede wszystkim, czy smakował! 

PS. Jakie są Wasze ulubione ciasta? 🙂

Zobacz także



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Scroll Up