Przepis na kotlety jajeczne – czyli szybki obiad w 30 minut

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kotlety jajeczne to smak dzieciństwa. Pamiętam piątki, gdy je podawano na szkolnej stołówce. Zawsze brałam dokładkę, tak je lubiłam. Ostatnio nie miałam zbyt wiele na obiad w lodówce poza jajkami, które są tam zawsze. Tak więc zamiast najprostszego sadzonego jajka do ziemniaków postanowiłam zrobić właśnie domowe kotlety jajeczne, których nie jadłam od lat. Zawsze wydawało mi się, że to niezwykle trudne. Nic bardziej mylnego! To naprawdę szybki i prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. Także bez dalszych wstępów zapraszam Was na przepis na kotlety jajeczne – czyli szybki obiad w 30 minut!
Przepis na kotlety jajeczne – czyli szybki obiad w 30 minut
SKŁADNIKI (NA OKOŁO 5 KOTLETÓW):
- 6 jajek,
- bułka tarta,
- 2 łyżki posiekanego koperku bądź natki pietruszki,
- przyprawy – sól i pieprz,
- olej bądź masło klarowane do smażenia,
- opcjonalnie szczypiorek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do gotującej się wody wkładamy 5 jajek i gotujemy je na twardo przez około 10-12 minut. Następnie, żeby łatwiej się obierały zalewamy je zimną wodą. Jajka obieramy ze skorupki i wkładamy do miski, gdzie rozgniatamy je widelcem na małe kawałki. Następnie dodajemy jedno surowe jajko, posiekany koperek bądź natkę pietruszki (opcjonalnie można dodać także posiekany szczypiorek), 1-2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy, sól i pieprz i mieszamy wszystko ze sobą do połączenia składników. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy do zarumienienia po 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanym maśle bądź oleju.
Gotowe kotlety podajemy z puree ziemniaczanym i warzywami. Ja polecam do tego piklowane ogórki bądź paprykę, ale równie dobrze może to być mizeria, czy jakaś inna surówka. I gotowe!
Także nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego. Po więcej szybkich i pysznych pomysłów na obiady zerknijcie do specjalnej zakładki na blogu o nazwie OBIADY.