Przepis na ekspresowy makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym – 15 min i gotowe!

Przepis na ekspresowy makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym – 15 min i gotowe!

Dawno już nie było na blogu przepisu na proste danie obiadowe, które da się przygotować w krótkim czasie. W końcu każda minuta czasu wolnego jest na wagę złota. Podziwiam ludzi codziennie gotujących niesamowite potrawy, które wymagają kilkugodzinnego przygotowania. Mi w tygodniu jest po prostu szkoda na to czasu. Stąd właśnie zrodził się pomysł na przepis na ekspresowy makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym. Zaledwie kilka składników, kilkanaście minut i pyszne danie gotowe. Nada się także do lunchboxa do pracy na następny dzień. Kto jest chętny do wypróbowania?

Przepis na ekspresowy makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym – 15 min i gotowe!

SKŁADNIKI (NA PORCJĘ DLA 2 OSóB):

  • ok. 100 g makaronu (rodzaj dowolny, jaki akurat macie pod ręką),
  • 200 ml śmietany 12 lub 18%,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki stołowe suszonego, mrożonego lub świeżego koperku,
  • olej lub masło do smażenia,
  • pieprz, sól i czosnek granulowany.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przepis na ekspresowy makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Do osolonej gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju lub masła. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu zeszklenia się cebuli.

Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka, koperek i doprawiamy wedle uznania pieprzem, solą i czosnkiem. Zalewamy wszystko śmietaną. Mieszamy na małym ogniu aż do pełnego połączenia się składników i uzyskania kremowej konsystencji sosu. Na sam koniec mieszamy makaron z sosem i gotowe. Prawda, że było to banalne do przygotowania? Także nie pozostało mi nic innego jak życzyć Wam smacznego!

Więcej przepisów na szybkie i proste dania obiadowe znajdziecie w zakładce OBIADY.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *