Przepis na ekspresowy makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym – 15 min i gotowe!
Dawno już nie było na blogu przepisu na proste danie obiadowe, które da się przygotować w krótkim czasie. W końcu każda minuta czasu wolnego jest na wagę złota. Podziwiam ludzi codziennie gotujących niesamowite potrawy, które wymagają kilkugodzinnego przygotowania. Mi w tygodniu jest po prostu szkoda na to czasu. Stąd właśnie zrodził się pomysł na przepis na ekspresowy makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym. Zaledwie kilka składników, kilkanaście minut i pyszne danie gotowe. Nada się także do lunchboxa do pracy na następny dzień. Kto jest chętny do wypróbowania?
Przepis na ekspresowy makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym – 15 min i gotowe!
SKŁADNIKI (NA PORCJĘ DLA 2 OSóB):
- ok. 100 g makaronu (rodzaj dowolny, jaki akurat macie pod ręką),
- 200 ml śmietany 12 lub 18%,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki stołowe suszonego, mrożonego lub świeżego koperku,
- olej lub masło do smażenia,
- pieprz, sól i czosnek granulowany.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do osolonej gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju lub masła. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu zeszklenia się cebuli.
Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka, koperek i doprawiamy wedle uznania pieprzem, solą i czosnkiem. Zalewamy wszystko śmietaną. Mieszamy na małym ogniu aż do pełnego połączenia się składników i uzyskania kremowej konsystencji sosu. Na sam koniec mieszamy makaron z sosem i gotowe. Prawda, że było to banalne do przygotowania? Także nie pozostało mi nic innego jak życzyć Wam smacznego!
Więcej przepisów na szybkie i proste dania obiadowe znajdziecie w zakładce OBIADY.