Przepis na domowe krokiety z grzybami – obiad w 25 minut

Przepis na domowe krokiety z grzybami – obiad w 25 minut

Nie wiem dlaczego, ale zawsze krokiety kojarzyły mi się z czymś pracochłonnym i skomplikowanym do zrobienia. A w rzeczywistości wcale tak nie jest. Może rzeczywiście w porównaniu do zwykłych naleśników ich przygotowanie zajmie Wam nieco więcej czasu, ale naprawdę warto go na to poświęcić. Krokiety są o wiele bardziej pożywne! Dwa takie i człowiek już jest najedzony. Wiem, że wiele z Was przygotowuje je także na wigilię, gdyż są one bez mięsa. Nie bez powodu wybrałam datę publikacji tego przepisu, chociaż wpis był gotowy na długo przed okresem świątecznym. Mam nadzieję, że ten przepis na domowe krokiety z grzybami umili Wam i ułatwi przygotowania do świąt. A jeśli czytacie go poza okresem świątecznym to mam nadzieję, że Wam zasmakują i dzięki temu Wasze obiadowe menu powiększy się o kolejną szybką propozycję. 

Przepis na domowe krokiety z grzybami – obiad w 25 minut

SKŁADNIKI (na 8 krokietów):

  • 400 g mąki,
  • 250 ml wody,
  • 3 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 500 g pieczarek,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 cebula,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • pieprz i sól,
  • bułka tarta i olej do smażenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Podzieliłam go na trzy etapy, żeby było Wam łatwiej poruszać się Wam w tym przepisie. Pierwszy etap to przygotowanie naleśników. Drugi etap to przygotowanie farszu. A trzeci to już właściwie połączenie fazy pierwszej i drugiej, czyli smażenie krokietów.

1. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. W misce mieszamy mąkę, 2 jajka, mleko, wodę i szczyptę soli na jednolitą masę. Następnie smażymy naleśniki na patelni do zarumienienia z każdej strony uważając, żeby ciasto nie było zbyt grube.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy obrane i pokrojone pieczarki oraz posiekane ząbki czosnku. Delikatnie doprawiamy całość solą i smażymy do zarumienienia.

3. Na środku naleśnika kładziemy cienki plaster sera, na wierzch nakładamy podsmażone pieczarki z cebulą i drugi plaster sera. Naleśnik podwijamy z dwóch stron a następnie rolujemy, na kształt krokieta. Moczymy rulonik w roztrzepanym jajku po czym obtaczamy go w bułce tartej i smażymy na oleju do zarumienienia. I gotowe!

Nie było tak trudno, prawda? Więcej przepisów na szybkie i proste dania obiadowe znajdziecie w zakładce OBIADY. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *