Przepis na domowe gofry w 20 min – Kuchenne Inspiracje

Przepis na domowe gofry w 20 min – Kuchenne Inspiracje

Ostatnie wpisy z serii Kuchenne Inspiracje były bardziej w wersji wytrawnej, dlatego też dzisiaj postanowiłam dla odmiany podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na coś bardziej na słodko. Otóż zdradzę Wam przepis na domowe gofry w 20 min, które są nie tylko szybkie i proste w przygotowaniu, ale także pyszne. Sprawdzą się, gdy ma się akurat ochotę na coś słodkiego albo nagle zjawią się niezapowiedziani goście, których nie ma się czym poczęstować. Są też fajnym pomysłem na śniadanie lub podwieczorek. Z pewnością zasmakują Wam tak samo jak mi zasmakowały!

Przepis na domowe gofry w 20 min

składniki (na ok. 8 dużych gofrów):

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 6 łyżek oleju,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.

sposób przygotowania:

Nagrzewamy gofrownicę. Do miski wsypujemy wszystkie suche produkty – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dorzucamy wszystkie mokre składniki i mieszamy ciasto rózgą do momentu aż będzie jednolitym ciastem bez żadnych grudek. Jeśli chcecie możecie też użyć miksera, aczkolwiek dla mnie jego wyjęcie, a później umycie zajmuje zbyt wiele czasu. Gotowe ciasto nalewamy za pomocą chochli do foremki w gofrownicy i pieczemy przez ok. 5 min, aż się zarumieni. 

PS. Im bardziej będzie zarumieniony, tym bardziej wypieczony, a więc i kruchy będzie nasz gofr. 

Gotowe gofry można oprószyć cukrem pudrem, podać z bitą śmietaną, owocami lub dżemem, czy też czekoladą, zależnie od preferencji. Życzę Wam smacznego!

Po inne podobne przepisy zajrzyjcie do zakładki DESERY bądź też ŚNIADANIA



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *