Przepis na domowe cinnamon rolls

Przepis na domowe cinnamon rolls

Zima to idealny czas na wszystkie przepisy z cynamonem w środku. Cynamon oprócz działania odkażającego, obniżającego cholesterol i odchudzającego także rozgrzewa i świetnie smakuje. Także nic tylko jeść cynamon. Jeśli wolicie cynamon w formie ciasta to koniecznie zajrzycie do tego przepisu na ciasto miodowo cynamonowe. Jeśli jednak preferujecie niewielkie drożdżówki lub bułeczki to wypróbujcie ten przepis na domowe cinnamon rolls. Wiem, że zajmuje sporo czasu, ale jest naprawdę warty całego zachodu. Gwarantuję, że będziecie zadowoleni i znikną w oka mgnieniu!

Przepis na domowe cinnamon rolls

Składniki: 12 dużych bułeczek lub 24 mniejsze

ciasto

  • 500 g mąki,
  • 7 g drożdży instant,
  • 1 jajko + 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 70 g roztopionego masła,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 25-50 g cukru.

nadzienie

  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub białego,
  • skórka z połówki cytryny,
  • 60 g rozpuszczonego masła.

sposób przygotowania:

Do szklanki ciepłego mleka dodajemy drożdże, mieszamy je razem i odstawiamy je na 5-10 minut. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej masło, a do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Do miski wlewamy drożdże z mlekiem i mieszamy całość łyżką. Następnie zaczynamy wyrabianie ciasta dodając jednocześnie jajko i żółtka, a po kilku minutach wlewamy masło i dalej wyrabiamy na gładkie i sprężyste ciasto. Zostawiamy je w misce w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Gdy minie czas wykładamy ciasto na stolnicę i ugniatamy je przez chwilę by pozbyć się pęcherzy powietrza. Dzielimy je na 2 części i każdą rozwałkowujemy do grubości około 0,5 cm. Smarujemy je mieszanką roztopionego masła, cukru, cukru waniliowego, cynamonu i skórki z cytryny. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na plasterki o grubości około 2 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej roladki z zachowaniem odpowiedniego odstępu, ponieważ ciasto wyrośnie jeszcze podczas pieczenia. Zostawiamy na około 30 min do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy blachę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 15-20 minut. I gotowe!

Mam nadzieję, że będą Wam tak samo smakować jak mi. Także życzę smacznego 🙂



4 thoughts on “Przepis na domowe cinnamon rolls”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *