Przepis na czekoladowe trufle z płatków owsianych

Przepis na czekoladowe trufle z płatków owsianych

W nieciekawych czasach szukamy różnych sposobów na ucieczkę od przytłaczającej nas rzeczywistości. Można zatracić się w serialach, filmach, grach komputerowych, książkach, czy też skupić swoją całą uwagę na bardzo przyziemnych rzeczach. Ale można też spróbować ją nieco osłodzić, zarówno sobie jak i bliskim domowymi wypiekami. Czy mamy tutaj jakiś fanów czekoladowych deserów? A co powiecie na prosty przepis na czekoladowe trufle z płatków owsianych, czyli ekspresowy deser bez pieczenia? Jest naprawdę szybko, prosto i smacznie a do tego nie potrzebujemy do przygotowania ani piekarnika ani miksera. Większość składników macie też pewnie w domu. To kto się skusi?

Przepis na czekoladowe trufle z płatków owsianych – Kuchenne Inspiracje

SKŁADNIKI (ok. 24 sztuk):

  • 200 g masła lub oleju kokosowego,
  • 150 g cukru,
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 4 łyżki naturalnego kakao,
  • 50 g pestek słonecznika (można zastąpić innymi orzechami np. włoskimi bądź laskowymi).

Sposób przygotowania:

UWAGA. Żeby zrobić bardziej fit wersję tego deseru można zamienić masło na olej kokosowy, a cukier na miód, inne substancje słodzące jak ksylitol, czy syrop z agawy, bądź też wykorzystać cukier trzcinowy.

W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło. W międzyczasie przy pomocy blendera rozdrabniamy płatki owsiane z pestkami słonecznika. Jeśli nie posiadacie blendera można pominąć ten krok, aczkolwiek dla mnie to spora strata na konsystencji. W misce mieszamy rozdrobnione płatki owsiane i słonecznik z cukrem i surowym kakao. Następnie dolewamy roztopione masło do suchych składników i mieszamy wszystko dobrze łyżką.

przepis na czekoladowe trufle z płatków owsianych

Masa powinna być dość gęsta i klejąca się. Jeśli jest za sucha można dolać minimalnie mleka, a jeśli jest zbyt płynna to można dodać trochę rozdrobnionych płatków owsianych, bądź też minimalnie podsypać je mąką. Z powstałej masy formujemy zwarte kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układamy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane owsiane trufle wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a jeśli nam się nie spieszy to najlepiej na całą noc. Dzięki temu stwardnieją i przestaną się kleić nabierając bardziej zwartej konsystencji.

Jeśli chcielibyście wypróbować inne przepisy na ekspresowe i proste w przygotowaniu desery to znajdziecie je na blogu w zakładce DESERY.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *