Przepis na cytrynowe ciasto z patelni w 30 min

Przepis na cytrynowe ciasto z patelni w 30 min

Co zrobić, gdy zamarzy się Tobie jakieś ciasto, ale niestety kawiarnie są zamknięte i nie ma gdzie takiego kupić? Wtedy trzeba upiec własne w domu. Ale co zrobić jeśli nie ma się piekarnika? No cóż, wtedy to zadanie może być utrudnione. Do niedawna sądziłam, że wręcz niemożliwe. A jednak! Jest to możliwe. Ciasto ma wtedy nieco inną konsystencję, ale robi się je równie łatwo i jest naprawdę smaczne. Zachęcam Was do wypróbowania u siebie! Przed Wami przepis na ciasto cytrynowe z patelni w 30 min!

Przepis na cytrynowe ciasto z patelni w 30 min

SKŁADNIKI:

  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (125-150g),
  • 50 g cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 40 ml oleju słonecznikowego bądź rzepakowego,
  • 1 cytryna,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania ciasta na sam koniec.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W misce ubijamy jajka z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajmy olej, jogurt naturalny, sok wyciśnięty z cytryny i startą skórkę z tejże cytryny. Mieszamy wszystko razem. Na sam koniec dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masę.

Nagrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i wylewamy ciasto. Przez 15 minut smażymy pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Po tym czasie obracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez kilka minut, aż się zarumieni.

Po ostygnięciu można posypać ciasto cukrem pudrem. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam ta wersja ciasta cytrynowego z patelni. W konsystencji nie jest tak sypkie jak to z piekarnika, przypomina bardziej placek, ale moim zdaniem jest naprawdę ciekawe w smaku i z powodzeniem może występować w roli pysznego deseru.

Po inne przepisy na coś słodkiego zajrzyjcie do zakładki DESERY.



2 thoughts on “Przepis na cytrynowe ciasto z patelni w 30 min”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *