Przepis na cytrynowe babeczki – proste, szybkie i łatwe. Gotowe w 20 min!

Przepis na cytrynowe babeczki – proste, szybkie i łatwe. Gotowe w 20 min!

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na deser, gdy goście są już w drodze lub gdy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, a do sklepu macie daleko lub wszystkie są już zamknięte. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet amator w dziedzinie pieczenia. Składniki z pewnością w domu macie, a czas przygotowania wraz z pieczeniem wynosi zaledwie 20 min! Dodatkową zaletą jest fakt, że następnego dnia można zabrać je ze sobą do szkoły, pracy, na piknik, czy na wycieczkę nawet podczas upałów. To kto się skusi na małe babeczki cytrynowe?

Przepis na cytrynowe babeczki w 20 minut!

składniki:

  • 90 g oleju (około 0,5 szklanki 250 ml),
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 290 g mąki,
  • 70 g cukru (lub więcej jeśli chcecie babeczki super słodkie),
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

sposób przygotowania:

Wszystkie mokre składniki wlewamy do jednej miski wraz z cukrem i mieszamy na jednolitą masę. W osobnej misce mieszamy ze sobą proszek do pieczenia i mąkę.

Następnie łączymy w jednej misce zarówno produkty mokre i suche, na tarce drobno ścieramy skórkę z cytryny i mieszamy wszystko razem. Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremek (mogą być papierowe, silikonowe lub metalowe) i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C.

Pieczemy do wyrośnięcia i przyrumienienia babeczek, czyli zazwyczaj około 8-12 minut. 

Et voilà! Deser gotowy!

PS. Można polać go lukrem lub polewą w zależności od preferencji i potrzeb.

Zobacz także



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Scroll Up