Przepis na ciasto miodowo cynamonowe

Przepis na ciasto miodowo cynamonowe
Nadeszła jesień. Wszyscy mówią, że w tym roku niezwykle nas rozpieszcza ilością słońca, względnie wysoką temperaturą i ogromem kolorów. Szkoda, że nie mogę jej podziwiać. W Grecji nadal jest lato i jesieni nie ma wcale. Stąd, żeby poczuć jesienny klimat w najlepszym jego wydaniu postanowiłam coś z tej okazji upichcić. Wiecie, że uwielbiam ciasta. Cóż ja mogę na to poradzić, są po prostu pyszne! Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na kolejne ekspresowe ciasto. Dlaczego go polecam? Bo przepis na ciasto miodowo cynamonowe jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Wraz z pieczeniem zajmie Wam maksymalnie ok 30 minut! Ciasto po upieczeniu i wystygnięciu jest naprawdę smaczne. Wychodzi idealnie puszyste i odpowiednio słodkie. Także ostrzegam – łatwo jest się od niego uzależnić.

Przepis na ciasto miodowo cynamonowe

składniki:

  • 100 g masła,
  • 4 łyżki jasnego płynnego miodu,
  • 2 łyżki cukru białego lub trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 100 ml wody.

sposób przygotowania:

Masło roztapiamy w garnuszku na małym ogniu, tak, żeby się nie przypaliło. W misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie w osobnej misce roztrzepujemy jajka i wraz z płynnym masłem dodajemy do miski z suchymi produktami. Mieszamy je razem ze sobą w międzyczasie dodając miód i wodę. Uwaga, wodę dodajemy stopniowo do uzyskania gładkiej, dość rzadkiej konsystencji. Tak przygotowane ciasto wlewamy do odpowiedniej formy. Z tego miejsca chcę gorąco polecić foremki silikonowe, szczególnie te okrągłe. Ciasto w nich bardzo ładnie się piecze, a brzegi się nie przypalają! Foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy około 20-30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Et voila! Oczywiście jeśli chcecie możecie je w jakiś sposób ozdobić. Dobrym pomysłem jest też przekrojenie ciasta na dwie części a’la biszkopty i uzupełnienie go pośrodku delikatnym piankowym kremem. Ja niestety na takie zabawy nie mam obecnie czasu.

To ciasto dołączy chyba do listy moich ulubionych, bo jest szybkie i za każdym razem się udaje. A jakie ciasta są Waszymi faworytami? 

Zobacz także



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Scroll Up