Przepis na ciasteczka owsiane – zdrowe, szybkie, proste i smaczne!

Przepis na ciasteczka owsiane – zdrowe, szybkie, proste i smaczne!

Ostatnio polubiłam się z płatkami owsianymi. Jednak po kilku tygodniach jedzenia owsianki na mleku, stwierdziłam, że czas poszukać innych jej zastosowań w kuchni. Po przepisie na granolę, przyszedł czas na ciasteczka owsiane. Jestem ciasteczkowym potworem, przyznaję się bez bicia, uwieeeelbiam ciastka. Ale najpierw, żeby uzasadnić czemu uważam je za zdrowe ciasteczka, powiem Wam trochę na temat cudownych właściwości płatków owsianych 🙂

 

Właściwości płatków owsianych

Owies, z którego powstają płatki, ma mnóstwo składników odżywczych, takich jak: białko, witaminę B6 (poprawia pamięć i koncentrację, a także zapobiega anemii), witaminę B1 oraz kwas pantotenowy (wpływają pozytywnie na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci, a dodatkowo przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu), magnez, żelazo i błonnik. Ponadto posiada mnóstwo innych dobroczynnych substancji m.in.:

  • substancje poprawiające zły nastrój (działanie antydepresyjne),
  • substancje o właściwościach prebiotycznych,
  • substancje wspomagające prawidłową pracę jelita grubego i układu odpornościowego.

Owsianka dostarcza nam również nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości m.in.:

  • zapobiegają tworzeniu się zakrzepów,
  • pomagają utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry,
  • łagodzą podrażnienia,
  • chronią przed nowotworami.

Dodatkowo płatki owsiane są nisko kaloryczne i posiadają niski indeks glikemiczny (jest to szczególnie istotne w przypadku osób chorujących na cukrzycę), a zarazem dużą wartość odżywczą, dzięki czemu skutecznie likwidują uczucie głodu. Świetnie sprawdzą się w każdej diecie.

Nic tylko jeść płatki owsiane! Zatem nie przedłużając, zapraszam Was do wypróbowania mojego najnowszego przepisu na pyszne ciasteczka owsiane.

Przepis na ciasteczka owsiane

Czas przygotowania: ok. 30 min

Poziom trudności: zerowy, każdy da sobie z nim radę 🙂

Składniki:

  • 200g płatków owsianych,
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru (w zależności od preferencji smakowych, ilość tą można dowolnie modyfikować)
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

W garnku roztapiamy masło. Gdy masło się roztopi, wbijamy do niego jajka i mieszamy je razem. Następnie do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dolewamy masło z jajkami i mieszamy razem wszystkie składniki.

Z tak przygotowanej masy formujemy małe kuleczki, które delikatnie rozpłaszczamy ręką, a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika (170°C) i pieczemy ok 15-20 min, aż się zarumienią. Pamiętajcie, żeby czas pieczenia dostosować do swojego piekarnika. Ja piekłam na programie dwóch grzałek, więc w przypadku termoobiegu czas pieczenia powinien być krótszy. Gotowe ciasteczka najlepiej jest przechowywać w puszce lub plastikowym pojemniku, żeby nie skamieniały.

Jeśli przepis Wam się spodobał, będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się nimi z bliskimi i znajomymi:

 

Koniecznie podzielcie się swoimi wypiekami. Jaki deser jest Waszym ulubionym? 🙂



66 thoughts on “Przepis na ciasteczka owsiane – zdrowe, szybkie, proste i smaczne!”

Skomentuj zuzanna | z widokiem na stół Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *