Przepis na bajecznie prostą i pyszną domową zupę pieczarkową

Przepis na bajecznie prostą i pyszną domową zupę pieczarkową

Kiedyś wpadłam na pomysł zrobienia domowej zupy pieczarkowej z przepisu dostępnego na jednym z wielu blogów kulinarnych. Po 2 godzinach gotowania zupa nie miała absolutnie żadnego smaku. Nic, nada, zero. Sama woda. Nie wiedziałam na czym polegał problem, ale więcej już nie spróbowałam. Wolałam polegać na zupkach z saszetki. One zawsze wychodzą dobrze. Aż do dzisiaj, gdy musiałam coś sprytnego wymyślić z resztki opakowania pieczarek, które zostały mi po tym jak kilka dni temu naszła mnie ochota na sos pieczarkowy. Stwierdziłam, raz kozie śmierć. Tak oto powstał mój własny autorski przepis na obiad! Jestem z siebie naprawdę dumna, bo smakiem zupa nie odstaje od tych serwowanych w restauracjach. A już z pewnością jest lepsza niż te z torebki! Także dzisiaj wyjątkowo zapraszam Was na obiad w 30 min, czyli przed Wami przepis na bajecznie prostą i pyszną domową zupę pieczarkową.

Przepis na bajecznie prostą i pyszną domową zupę pieczarkową

Składniki (na 2 porcje):

  • ok. 25 g masła,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 kostka rosołowa (lub 250-300 ml domowego rosołu),
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • przyprawy – pieprz i czosnek,
  • opcjonalnie makaron lub gnocchi.

Sposób przygotowania:

Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy do środka pieczarki. Delikatnie na średnim ogniu podsmażamy je w maśle przez 2-3 min. Następnie doprawiamy je pieprzem i czosnkiem. Po około 5 min powinny puścić swoje soki. Dobrze jest je chwilę podusić w nich jednocześnie cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły.

W międzyczasie gotujemy wodę w czajniku i zagotowaną wodę wlewamy do kubka 250 ml wraz z kostką rosołową. Alternatywnie, jeśli akurat macie domowy rosół możecie także go wykorzystać. Tak przygotowany rosół dolewamy stopniowo do pieczarek i pozostawiamy je na kolejne 5-10 min, żeby wszystko się dobrze połączyło. Jeśli wody będzie za mało, można dolać jeszcze kubek gorącej wody.

Pod sam koniec dolewamy śmietankę, mieszamy całość i gotowe! Można zjeść ją bez niczego, dorzucić makaron lub tak jak ja wrzucić do środka gnocchi.

Jak Wam się podoba nowy przepis? Zazwyczaj siedzę bardziej w słodkościach (przepisy na desery znajdziecie tutaj), ale jakoś tak mnie naszło na coś nowego. Powinnam częściej publikować przepisy na obiad lub śniadanie? 



6 thoughts on “Przepis na bajecznie prostą i pyszną domową zupę pieczarkową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *