Przepis na jesienny deser w 30 minut – Crumble z jabłkiem i gruszkami

Jako, że jesień to sezon na gruszki i jabłka postanowiłam zrobić z nich deser (akurat kilka się nawinęło). Jest on szybki a zarazem niezwykle pyszny. Poradzi sobie z nim każdy, nie wymaga specjalnych uzdolnień w dziedzinie pieczenia 🙂 Można przygotować go w formie ciasta na dużej blaszce bądź jako tzw. crumble (z ang. kruszonka), który tradycyjnie podaje się w mniejszych, ceramicznych foremkach, które stanowią jedną porcję.
PRZEPIS Na jesienny deser
SKŁADNIKI:
Mus owocowy:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 lub 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Ciasto (kruszonka):
- 200 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła bądź margaryny do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy pokrojone na kawałki, miękkie masło bądź margarynę i ugniatamy tak długo aż otrzymamy drobną kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na spód foremek (możemy użyć specjalnych ceramicznych miseczek do zapiekania lub samemu wykonać jednorazowe „foremki” z folii aluminiowej – jak zrobiłam ja. Ponieważ nie miałam dostępu do foremek, wykorzystałam to co miałam pod ręką. Takim sposobem powstały kosmiczne aluminiowe foremki, które świetnie się sprawdziły 😛 ) i lekko je przyklepujemy na dnie aby uzyskać jednolite ciasto.
Owoce kroimy w drobną kostkę.
Następnie wrzucamy do miski, polewamy miodem i sokiem z cytryny oraz dodajemy cynamon bądź inne przyprawy korzenne, wedle uznania.
Delikatnie mieszamy wszystkie składniki i nakładamy na już wcześniej przygotowane foremki z kruszonką.
Wierzch oprószamy pozostałością ciasta i wstawiamy do nagrzanego uprzednio piekarnika do temperatury 180° C.
Pieczemy około 25-30 min przy ustawieniu piekarnika na program wykorzystujący dwie grzałki.
Najlepiej jest podawać go na ciepło. Wedle uznania można dodać także bitą śmietanę lub lody waniliowe.
Finalnie wyglądał tak jak na zdjęciu poniżej:
Czekam na zdjęcia i recenzje, jak Wam się udał Crumble z jabłkiem i gruszkami!
Wygląda pysznie, słodko i jabłkowo 🙂
Jakie proste składniki. Podoba mi się – nie trzeba kombinować, bo wszystko się ma w domu 🙂
Rzeczywiście prosty i fajny przepis. Taka trochę fit szarlotka z dodatkiem gruszki 🙂
Dokładnie 😀 Chociaż gruszka nie jest tam wymagana. Crumble z samymi jabłkami też jest pyszny!
uwielbiam crumble ze wszystkimi owocami, jakie się tylko napatoczą 🙂
Mniam! Kruszonka w takim deserze jest zawsze najlepsza! 🙂
Jaki pyszniutki i prosty deser 🙂 Ciekawe czy moim księżniczkom by smakował ?:)
Z pewnością 🙂
Z pewnością 🙂
To ciacho wygląda bardzo smacznie 🙂
Uwielbiam wszelkie jabłkowe desery!
Extra! Uwielbiam takie szybkie sezonowe desery!
Ale bym zjadła
Crumble ubóstwiam pod każdą postacią. Z jabłkami i śliwkami to zdecydowane moje ulubione wersje 🙂
Nie ma chyba lepszej jesiennej potrawy niż owoce pod kruszonką… 😀
Wygląda smakowicie, uwielbiam gruszki i jabłka więc to zdecydowanie moje smaki
Świetny pomysł na szybki deser! Muszę koniecznie przetestować 🙂
Wygląda przepysznie ?
I tak smakuje! 🙂
wspaniale polaczenie 🙂 dla mnie dodatek gruszek juz wygrywa, bo je uwielbiam!
Muszę Ci przyznać, że zdjęcia robisz fenomenalne i zdecydowanie wyróżniasz się tym na tle innych blogów! 🙂
Oj! Uwielbiam kruszonkę! Co prawda chwilowo obiecałam sobie nie jeść ciast i słodyczy w ogole, ale chyba złamię to postanowienie 😉
Gdzieś juz widzialam przepis, ale ten przynajmniej krok po kroku co sprawia, że dla kogoś o mojej antynaturze do pieczenia wydaje sie proste do zrobienia:-)
Bardzo fajne to, spróbuję zrobić w weekend.
Rewelacja! Jak tylko w domu dorwę się piekarnika to koniecznie muszę zrobić! 😀 *.*
moje ulubione żarełko na szybko:) bardzoe często jest u nas:P
Uwielbiam crumble, zwłaszcza z jabłkami. Następnym razem dodam gruszki 🙂
Ten deser ma mega plus – szybko można zamienić go na deser dla bezglutenowców, bez ubytku na smaku 🙂
Nigdy nie robilam ani nie jadlam crumble z jabłkiem i gruszkami, ale koniecznie muszę to nadrobic 🙂
Prosto i pysznie!
Pozdrowienia,
DaisyLine – mój blog o modzie
Super patent z tymi DIY kokilkami
Bardzo fajny przepis. Przy czym podzielę się pewną obserwacją – ostatnio kruszonkę zrobiłam na… mące kokosowej 🙂
To bardzo ciekawy pomysł! W domu miałam tylko zwykłą mąkę, ale oczywiście można użyć innej 🙂