Placki pszenne z mięsnym farszem, w stylu meksykańskim
Dzisiaj wyjątkowo podzielę się z Wami nie przepisem na deser (chociaż mam już kilka następnych w kolejce), ale przepisem na pyszny, smaczny i zdrowy obiad w ok 40 min, czyli na placki pszenne z mięsnym farszem, w stylu meksykańskim. Od razu uprzedzam pytania – można go zrobić także w wersji dla wegetarian lub wegan. Wystarczy nie dodawać mięsa, czyli zrobić typowo warzywny farsz i Voilà! 🙂
Przepis na placki pszenne z mięsnym farszem, w stylu meksykańskim
SKŁADNIKI:
- 400 g mięsa wołowego mielonego
- 1 papryka
- 0,5 puszki czerwonej fasoli
- 0,5 puszki krojonych pomidorów
- kilka pieczarek
- 1/2 cebuli białej lub czerwonej
- 200 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 1 – 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
sposób przygotowania:
CIASTO:
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia po czym wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy ciepłą wodę zagniatając jednocześnie ciasto. Ugniatamy je podsypując co jakiś czas mąką, aż przestanie się lepić i utworzy dość elastyczną masę. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 5-10 min w ciepłe miejsce.
FARSZ:
W międzyczasie, gdy nasze ciasto odpoczywa możemy stworzyć farsz. Mięso mielone doprawiamy wedle uznania. Ja użyłam pieprzu kolorowego i cytrynowego, papryki mielonej słodkiej, soli, odrobiny przyprawy do kebabu i czosnku granulowanego. Mięso wraz z cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę podsmażamy na patelni. W międzyczasie kroimy pieczarki i paprykę, następnie dodajemy je wraz z pomidorami i fasolką do smażącego się mięsa. Podsmażamy jeszcze chwilę całość, tak żeby wszystkie składniki mogły się razem dobrze wymieszać i przegryźć.
Wracamy teraz do naszego ciasta. Podsypujemy stolnicę lub deskę do krojenia odrobiną mąki, wydzielamy z ciasta niewielką kulkę i rozwałkowujemy ją na grubość ok 3/4 mm. Tak przygotowany placek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na oliwie z oliwek przez ok 1 min na każdej stronie (aż się zarumieni).
I to już koniec. Możecie podawać je dowolnie albo wykładając farsz na placek i zginając go albo wykładając farsz bezpośrednio na talerz i zagryzać go pokrojonym plackiem. Życzę smacznego!
Dajcie znać w komentarzach, czy chcielibyście, aby na blogu pojawiały się częściej przepisy na szybkie obiady? No i oczywiście, co sądzicie o tym przepisie?
bardzo fajny przepis! spróbujemy tego meksyku 🙂 Pozdrawiam, Magda z sasanki.com
Koniecznie daj znać jak wyszło 🙂
to może być fajne – moje smaki! użyłabym tylko mąki orkiszowej…
Pewnie, w tym przepisie dużo rzeczy można zmodyfikować w razie potrzeby 🙂