Placki pszenne z mięsnym farszem, w stylu meksykańskim

Placki pszenne z mięsnym farszem, w stylu meksykańskim

Dzisiaj wyjątkowo podzielę się z Wami nie przepisem na deser (chociaż mam już kilka następnych w kolejce), ale przepisem na pyszny, smaczny i zdrowy obiad w ok 40 min, czyli na placki pszenne z mięsnym farszem, w stylu meksykańskim. Od razu uprzedzam pytania – można go zrobić także w wersji dla wegetarian lub wegan. Wystarczy nie dodawać mięsa, czyli zrobić typowo warzywny farsz i Voilà! 🙂

Przepis na placki pszenne z mięsnym farszem, w stylu meksykańskim

SKŁADNIKI:

  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 papryka
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli
  • 0,5 puszki krojonych pomidorów
  • kilka pieczarek
  • 1/2 cebuli białej lub czerwonej
  • 200 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 – 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

sposób przygotowania:

CIASTO:

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia po czym wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy ciepłą wodę zagniatając jednocześnie ciasto. Ugniatamy je podsypując co jakiś czas mąką, aż przestanie się lepić i utworzy dość elastyczną masę. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 5-10 min w ciepłe miejsce.

FARSZ:

W międzyczasie, gdy nasze ciasto odpoczywa możemy stworzyć farsz. Mięso mielone doprawiamy wedle uznania. Ja użyłam pieprzu kolorowego i cytrynowego, papryki mielonej słodkiej, soli, odrobiny przyprawy do kebabu i czosnku granulowanego. Mięso wraz z cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę podsmażamy na patelni. W międzyczasie kroimy pieczarki i paprykę, następnie dodajemy je wraz z pomidorami i fasolką do smażącego się mięsa. Podsmażamy jeszcze chwilę całość, tak żeby wszystkie składniki mogły się razem dobrze wymieszać i przegryźć.

Wracamy teraz do naszego ciasta. Podsypujemy stolnicę lub deskę do krojenia odrobiną mąki, wydzielamy z ciasta niewielką kulkę i rozwałkowujemy ją na grubość ok 3/4 mm. Tak przygotowany placek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na oliwie z oliwek przez ok 1 min na każdej stronie (aż się zarumieni).

I to już koniec. Możecie podawać je dowolnie albo wykładając farsz na placek i zginając go albo wykładając farsz bezpośrednio na talerz i zagryzać go pokrojonym plackiem. Życzę smacznego!

Dajcie znać w komentarzach, czy chcielibyście, aby na blogu pojawiały się częściej przepisy na szybkie obiady? No i oczywiście, co sądzicie o tym przepisie?

Zobacz także



4 thoughts on “Placki pszenne z mięsnym farszem, w stylu meksykańskim”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Scroll Up