Domowa granola – zdrowe śniadanie od zaraz, gotowe w 30 min!

Domowa granola – zdrowe śniadanie od zaraz, gotowe w 30 min!

Proponowałam już Wam przepisy na deser, obiad i kolację. Teraz przyszedł czas na śniadanie. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ze śniadaniem zawsze jest problem. Jaki? Że nie mam na jego zrobienie (i zjedzenie) czasu lub mam go niezwykle mało. Stąd zazwyczaj zajadam się z rana płatkami lub muesli.

Jednak w przeważającej części produktów śniadaniowych ilość dorzucanego cukru w składzie jest niemalże nie akceptowalna. Granole nie są sklejane miodem (jak być powinno), a syropem glukozowo-fruktozowym, który jest duużo duużo tańszy, ale niestety także niezdrowy. Syrop glukozowo-fruktozowy nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Nazwałabym go raczej szkodliwym. Dlaczego? Otóż powoduje on szybkie tycie, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, potęguje apetyt i podwyższa poziom złego cholesterolu. Ok, na rynku można zakupić zdrową granolę. Natomiast za tą „bio” granolę z naturalnych składników zapłacimy jak za przysłowiowe zboże. Czas zrobić ją samemu.

Dlaczego warto zrobić domową granolę?
  • mamy kontrolę nad składnikami, możemy skorzystać tylko z tych rzeczy, które nam smakują,
  • jest o wiele tańsza niż ta sklepowa,
  • jest zdrowa i szybka w przygotowaniu,
  • idealnie nadaje się na szybkie śniadania, dostarcza nam wielu niezbędnych składników odżywczych.
Przekonałam Was? To do dzieła! Standardowa granola składa się z płatków owsianych, orzechów i suszonych owoców połączonych razem miodem. Zatem możliwości modyfikacji są niemalże nieograniczone. Poznajcie mój przepis na szybką domową granolę! 🙂

Domowa granola – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • dowolne suszone owoce, ja wybrałam 4 łyżki rodzynek, 4 łyżki suszonej żurawiny i 5 suszonych śliwek,
  • 3 lub 4 łyżki dowolnych orzechów (mogą być laskowe, ziemne, włoskie, nerkowca, migdały, co tam lubicie, ja wybrałam orzechy ziemne),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2/3 łyżki miodu,
  • opcjonalnie możecie dodać wiórki kokosowe lub owoce liofilizowane, a także kawałki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania

Orzechy i większe owoce suszone (morele i śliwki) posiekaj. Następnie wrzuć je do miski, dodaj płatki owsiane, cynamon, kakao i resztę składników, jeśli masz na nie ochotę. Ja do swojej granoli dodałam przykładowo prażoną pszenicę. Stopniowo dodawaj do otrzymanej mieszanki miód, jednocześnie mieszając ze sobą składniki. Wysyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłóż i jeszcze raz przemieszaj. Tak przygotowaną blachę, wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (160° C przy termoobiegu lub dwóch grzałkach) i pieczemy przez ok. 15 min. Żeby nasza granola się nie przypaliła warto jest co ok 5 min ją przemieszać. Granolę można zjeść od razu z dowolnym jogurtem lub mlekiem, a resztę przełóż do puszki lub słoika.

 

Prawda, że nie było tak trudno? Życzę Wam

Jeśli spodobał się Wam przepis, będzie mi niezmiernie miło jeśli przekażecie go dalej. Znajdziecie mnie tutaj:

 

 

Koniecznie dajcie znać w komentarzach jak wyszła Wam domowa granola i jakie składniki są Waszymi ulubionymi?



40 thoughts on “Domowa granola – zdrowe śniadanie od zaraz, gotowe w 30 min!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *