Ciasteczka czekoladowe w niecałe 30 min!

Dzisiaj przedstawiam Wam mój autorski przepis na ciasteczka czekoladowe. Robiłam 10 podejść zanim znalazłam idealną proporcję składników, serio. Jakim cudem stworzyłam swoje czekoladowe ciasteczka? Pamiętacie może wpis o gafach? Historia tych ciasteczek, to taka trochę moja gafa. Otóż zazwyczaj jak gdzieś znajdę przepis, to jak przystało na Zosię samosię, tak średnio trzymam się proporcji składników, lubię eksperymentować. Tak było i w tym przypadku.
Po wizycie w Subwayu zakochałam się w ich ciasteczkach, więc postanowiłam zrobić sobie takie w domu. Znalazłam przepis, wszystko zrobiłam. Fajnie, fajnie. No, ale popełniłam błąd, gdyż zamiast dodać miękkie masło, dodałam gorące roztopione masło przez co zamiast mieć kawałki czekolady otrzymałam ciasto o kolorze i konsystencji rozrzedzonej (dla osób wrażliwych o słabych nerwach – nie czytajcie dalej)… kupy. Tak szanowni Państwo, tak właśnie to wyglądało. Jednak po upieczeniu okazały się być tak pyszne, że postanowiłam jeszcze kiedyś je upiec! Kilka dni później spróbowałam zrobić je ponownie, ale oczywiście jak mogło być inaczej… nie udało się uzyskać tego samego efektu. Po wielu podejściach metodą prób i błędów, w końcu odnalazłam proporcje idealne.
Zapraszam zatem na mój przepis na szybkie i pyszne ciasteczka czekoladowe w niecałe 30 min!
przepis na szybkie ciasteczka czekoladowe
SKŁADNIKI:
- 150 g masła lub margaryny
- 160 g mąki (ja użyłam zwykłej mąki pszennej)
- 100 g cukru pudru (ilość cukru można zmniejszyć)
- 1 tabliczka czekolady (100 g) – możecie wybrać dowolną białą, mleczną bądź gorzką, ważne żeby była bez nadzienia.
- 1 torebka cukru wanilinowego (8 g)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Czekoladę kroimy w małe kosteczki (jedną kostkę dzielimy na 4 części), wsypujemy ją do miski i wbijamy jajko.
W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, następnie wlewamy do miski z resztą składników. Szybko mieszamy tak, żeby czekolada się stopiła. Jeśli nie stopi się całkowicie, nic nie szkodzi. Ciasteczka będą miały płynne fragmenty, co moim zdaniem sprawia, że są jeszcze smaczniejsze.
Tak przygotowane ciasto, wykładamy łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Jedna duża łyżka = jedno ciasteczko. Nie przejmujcie się jeśli nie będzie idealnie koliste, to się zmieni w trakcie pieczenia 🙂 Pamiętajcie o zachowaniu dość dużych odstępów między ciasteczkami, gdyż dość mocno wyrosną podczas pieczenia. Ja zawsze wykładam 9 ciastek na jedną blachę (3×3).
Blachę wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika na 160°C i pieczemy przez 8-10 min. Zaraz po wyjęciu będą półpłynne jednak w ciągu kilku minut zastygną tworząc idealną konsystencję. Z zewnątrz kruche, w środku miękkie.
P.S.Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu ze szklanką mleka 😀 Po jednym dniu zrobią się bardziej kruche, ale nadal będą super smaczne!
I jak się Wam spodobał ten przepis? Mogę się już zgłaszać do Masterchefa? 😀 Macie na swoim koncie już jakieś autorskie przepisy? Pochwalcie się historią ich powstania w komentarzach! 🙂
No nie wiem bo mi się to zważyło… Wyszedł zakalec
A co dokładnie się Tobie tam zważyło? Przyznam szczerze, że robiłam ciasteczka z tego przepisu wiele razy i ani razu nic mi się tam nie „zważyło”. Nie wyszedł też zakalec, bo w przypadku tych ciasteczek nie ma za bardzo jak wyjść zakalec. One z założenia są miękkie i wilgotne.
Błyskawiczny przepis, szybko się je robi 🙂
Tylko takie przepisy pojawiają się u mnie, w końcu ten blog jest o minimalizmie 😀
Lubię proste przepisy 🙂
Lubię proste przepisy. 😉
U mnie akurat tworzenie autorskich przepisów to pasja 🙂 Bardzo fajne ciasteczka! 🙂
Ja dużo rzeczy robię z przypadku, ale chyba nawet tak fajniej 🙂
Te ciasteczka muszą być pyszne! Koniecznie muszę je wypróbować!
Zachęcam do ich wypróbowania i oczywiście pochwalenia się zdjęciami 😀
Muszą być pyszne! 🙂
I takie właśnie są. Zachęcam do przetestowania 😀
uwielbiam takie proste przepisy! Zawsze się sprawdzają 🙂
Ciekawy przepis, bo taki prosty w wykonaniu 🙂
Tylko takie przepisy Wam polecam 🙂
Ciasteczka zapewne pyszne, ale wiekszosci skldnikow a w szczegolnosci cukru Nie spozywam.
Mój narzeczony uwielbia wszystko, co czekoladowe, zatem na pewno ten przepis się przyda! Pozdrawiam!
Koniecznie powiedz później, czy mu smakowały 😀
Faktycznie bardzo proste! Z chęcią wypróbuję 🙂
Takie przepisy, predkie w robocie, lubię najbardziej
Robię bardzo podobne, tylko zamiast jajka dodaję banana 🙂 Są wyśmienite, chociaż moja siostra też mówi, że wyglądają jak kupa łosia 😀
Hahahaha, w moim przypadku nazwę nadali ciasteczkom moi znajomi, jak zobaczyli ich przygotowanie 😀
Uwielbiam czekoladę! Teraz te ciastka będą mnie prześladować 🙂
Zachęcam do ich przetestowania, są naprawdę pyszne! 😀
Wyglądają pysznie 🙂 Zastanowił mnie punkt o tym, że czekolada ma być bez nadzienia. Ja piekę czasami dość podobne ciasteczka, ale z czekoladą orzechową, wychodzą przepyszne 🙂
Tak taka z kawałkami prawdziwych orzechów może być, chodziło mi bardziej o nadzienia karmelowe, truskawkowe itd. Z nimi ciasteczka się nie udadzą 🙂
To coś dla mnie – zapisuję przepis do przetestowania!♥️
Miło mi 🙂 Koniecznie pochwal się jak wyszły 😀
Pyszne
To prawda 🙂
U mnie dużo do zmiany? w domu mam samych alergików i mąka pszenna idzie w odstawkę. Zmodyfikować muszę też cukier i zapodać kokosowy. I jeszcze masło…ale dam radę! I na pew o wyjdą pyszne! Kuszący jest też przepis na ciasteczka owsiane ?
Pewnie, można zastąpić podane przeze mnie składniki ich zamiennikami, jeśli jest taka potrzeba 🙂
ech… gdyby sie dało bez cukru to byłoby odealnie…
Da się bez cukru 🙂
ale pyszności
Szybciutki i prosty przepis 🙂 Musze wypróbować
Gorąco zachęcam 🙂