Ciasteczka czekoladowe w niecałe 30 min!

Ciasteczka czekoladowe w niecałe 30 min!

Dzisiaj przedstawiam Wam mój autorski przepis na ciasteczka czekoladowe. Robiłam 10 podejść zanim znalazłam idealną proporcję składników, serio. Jakim cudem stworzyłam swoje czekoladowe ciasteczka? Pamiętacie może wpis o gafach? Historia tych ciasteczek, to taka trochę moja gafa. Otóż zazwyczaj jak gdzieś znajdę przepis, to jak przystało na Zosię samosię, tak średnio trzymam się proporcji składników, lubię eksperymentować. Tak było i w tym przypadku.

Po wizycie w Subwayu zakochałam się w ich ciasteczkach, więc postanowiłam zrobić sobie takie w domu. Znalazłam przepis, wszystko zrobiłam. Fajnie, fajnie. No, ale popełniłam błąd, gdyż zamiast dodać miękkie masło, dodałam gorące roztopione masło przez co zamiast mieć kawałki czekolady otrzymałam ciasto o kolorze i konsystencji rozrzedzonej (dla osób wrażliwych o słabych nerwach – nie czytajcie dalej)… kupy. Tak szanowni Państwo, tak właśnie to wyglądało. Jednak po upieczeniu okazały się być tak pyszne, że postanowiłam jeszcze kiedyś je upiec! Kilka dni później spróbowałam zrobić je ponownie, ale oczywiście jak mogło być inaczej… nie udało się uzyskać tego samego efektu. Po wielu podejściach metodą prób i błędów, w końcu odnalazłam proporcje idealne.

Zapraszam zatem na mój przepis na szybkie i pyszne ciasteczka czekoladowe w niecałe 30 min!

przepis na szybkie ciasteczka czekoladowe

 

SKŁADNIKI:

  • 150 g masła lub margaryny
  • 160 g mąki (ja użyłam zwykłej mąki pszennej)
  • 100 g cukru pudru (ilość cukru można zmniejszyć)
  • 1 tabliczka czekolady (100 g) – możecie wybrać dowolną białą, mleczną bądź gorzką, ważne żeby była bez nadzienia.
  • 1 torebka cukru wanilinowego (8 g)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Czekoladę kroimy w małe kosteczki (jedną kostkę dzielimy na 4 części), wsypujemy ją do miski i wbijamy jajko.

W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, następnie wlewamy do miski z resztą składników. Szybko mieszamy tak, żeby czekolada się stopiła. Jeśli nie stopi się całkowicie, nic nie szkodzi. Ciasteczka będą miały płynne fragmenty, co moim zdaniem sprawia, że są jeszcze smaczniejsze.

Tak przygotowane ciasto, wykładamy łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Jedna duża łyżka = jedno ciasteczko. Nie przejmujcie się jeśli nie będzie idealnie koliste, to się zmieni w trakcie pieczenia 🙂 Pamiętajcie o zachowaniu dość dużych odstępów między ciasteczkami, gdyż dość mocno wyrosną podczas pieczenia. Ja zawsze wykładam 9 ciastek na jedną blachę (3×3).

Blachę wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika na 160°C i pieczemy przez 8-10 min. Zaraz po wyjęciu będą półpłynne jednak w ciągu kilku minut zastygną tworząc idealną konsystencję. Z zewnątrz kruche, w środku miękkie. 

 

P.S.Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu ze szklanką mleka 😀 Po jednym dniu zrobią się bardziej kruche, ale nadal będą super smaczne!

I jak się Wam spodobał ten przepis? Mogę się już zgłaszać do Masterchefa? 😀 Macie na swoim koncie już jakieś autorskie przepisy? Pochwalcie się historią ich powstania w komentarzach! 🙂

Zobacz także



35 thoughts on “Ciasteczka czekoladowe w niecałe 30 min!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Scroll Up