Kluski twarogowe – szybkie, proste i smaczne danie w niecałe 30 min!

Kluski twarogowe – szybkie, proste i smaczne danie w niecałe 30 min!

Często zdarza mi się, że nie mam w lodówce praktycznie niczego, z czego dałoby się skonstruować sensowne (i smaczne!) danie. Na zakupy jestem już zbyt zmęczona, więc przy jajkach, mące i kilku innych składnikach pozostaje mi jedynie omlet lub jajecznica. Jednak ostatnio zakochałam się w kluskach. Są proste, szybkie i smaczne. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet dziecko. Możemy połączyć je niemal ze wszystkim. Zjeść je na słodko lub słono. Nadmiar można zamrozić lub odsmażyć, gdy zrobią się zimne. Sprawdzi się jako śniadanie, obiad lub kolacja. Brzmi jak coś niemożliwego? A jednak!

Przepis na kluski twarogowe

 

Czas przygotowania: max. 30 min

Porcja: na ok. 2 osoby dorosłe

 

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 100 g mąki + trochę do podsypania
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Twaróg, jajko, mąkę i sól łączymy ze sobą w misce. Stolnicę (w moim przypadku deskę do krojenia) obsypujemy mąką, następnie wykładamy na nią część ciasta i urabiamy je dłońmi, tak długo, aż przestanie się kleić.

Z wyrobionego ciasta kształtujemy walec, który później spłaszczamy dłonią lub widelcem. Tak otrzymany wężyk kroimy na małe prostokąciki lub romby, wedle uznania i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Warto dodać także łyżkę oleju, żeby kluski nie sklejały się podczas gotowania.

Najlepiej gotować je partiami (z tej porcji przy garnku 2 l, były to dwie porcje). Gotujemy tak długo, aż nie wypłyną na powierzchnię, czyli ok. 2/3 min. Wyjmujemy z wody, przekładamy na talerz i voilà! Mamy gotowe danie. Nie było tak trudno, prawda?

PS. Kluski można połączyć z sosem, śmietaną i cukrem, dżemem, owocami, jogurtem, warzywami itd.

Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszły kluski! Znacie może inne przepisy na szybkie danie z małej ilości składników? Podzielcie się nimi w komentarzu! 🙂



30 thoughts on “Kluski twarogowe – szybkie, proste i smaczne danie w niecałe 30 min!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Scroll Up